İşitme cihazı hangi süreçte kullanılır? Sorusuna Cevap Olarak : İşitme cihazı, işitme Duyumunun azalması veya bitmesi gibi durumlarda, muayene ve ve işitme testi sonrasında hekimin onayı ile kullanılmaya başlanır. KBB uzmanları tarafından yapılan fiziki muayeneler sonrasında bireyler odyolojik testlere tabi tutulur bu testler sonucunda işitme ile ilgili problem görülen hastalara , KBB doktorları tarafından işitme cihazı kullanımı ile ilgili rapor düzenlenir.
İşitme cihazı, işitme Duyumunun azalması veya bitmesi gibi durumlarda, muayene ve ve işitme testi sonrasında hekimin onayı ile kullanılmaya başlanır. KBB uzmanları tarafından yapılan fiziki muayeneler sonrasında bireyler odyolojik testlere tabi tutulur bu testler sonucunda işitme ile ilgili problem görülen hastalara , KBB doktorları tarafından işitme cihazı kullanımı ile ilgili rapor düzenlenir.
İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan bireylerin duymakta zorlandığı ses titreşimlerini kulağın yapısına uygun bir şekilde yükselten elektronik cihazlardır. Dış görünümüne göre çeşitlilik gösteren işitme cihazları kulak içi ve kulak arkası olarak boyut ve şekil olarak farklılk gösterir . Mikrofon, yükseltici ve hoparlör aksamlarından oluşan cihazlar sadece sesi yükseltmekle kalmayıp, gürültülü ortamlarda sesleri ayırt edebilme konusunda da hastalara önemli katkılar sağlamaktadır.
İşitme cihazı,hastalarda oluşan işitme kaybının ilaç veya ameliyat ile düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda işitme cihazı kullanılır İşitmenin tamamen kaybolması durumunda hiçbir şekilde fayda sağlamayan işitme cihazları, genellikle iç kulakla ilgili işitme kayıpları ve orta kulakta oluşan sorunların giderilmesinde kullanılmaktadır.
İşitme kaybı sadece sesleri duymamak anlamında değil, sosyal hayatın akış değiştirmesiyle de sonuçlarını gösterir. İşitme kaybı yaşayan hastalar zamanla sosyal çevrelerinden soyutlanarak sessiz bir yaşam tarzını yaşamaya başlar. Bu sebeple hastanın işitme kaybının psikolojik sorunlara sebep olmaması için, işitme kaybı oluşur oluşmaz biran önce KBB doktoruna başvurarak gerekli muayenelerini yaptırması gereklidir
İşitme Cihazları Nasıl Çalışır ?
İşitme cihazı, farklı görünümlerine rağmen çalışma prensibi açısından aynı şekilde işlem görerek ihtiyaç duyulan işlevleri yerine getirmektedir. Analog ve dijital işitme cihazı olarak iki farklı yapıda üretilen cihazlar, kullanıcı tercihlerine göre uygulanmaktadır. Analog cihazlarda dış sesler tamamen yükseltilirken, dijital cihazlar daha konforlu bir işitme sağlamak adına sesleri denetler, süzer ve en uygun hale getirilerek kulağa iletirler.
Her geçen gün ilerleyen bilgisayar teknolojisinin sayesinde kişiye özel işitme cihazları üretilebilmekte, sağlanan yenilikler sayesinde ses tonlarını ve konuşmaları daha iyi ayırt edebilme olanağı sağlanmaktadır. Mikrofon, hoparlör ve ampflikatör gibi parçaların bir araya getirilmesiyle oluşan işitme cihazları; iç kulağa gelen sesin titreşim sayısını arttırma ve beyne daha fazla sinyal gönderme işlevini yürütürler. Cihazda bulunan mikrofon dış sesleri alarak işlemciye(amplifikatör) gönderir, burada işlem gören ses yükseltilerek hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir. Sesin kulağa iletimi sırasında,
Kulak kalıpları,
Hortum ve boynuzlar,
Tüpler ve dome’lar gibi araçlar kullanılmaktadır. işitme cihazları pille çalışmaktadır.
İşitme cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar…
İşitme cihazı kullanması tavsiye edilen hastanın dikkat edilmesi gereken ilk husus, işitme kaybı ve işitmeyi ayırt etmenin birbirinden farklı durumlar olduğudur. Kulağın duyması tek başına bir şey ifade etmez, asıl olan beynin bu sesleri algılamasıdır . Bu nedenle işitme kaybı göz önunde buludurulmadan yapılması gereken şey, ayırt etme skorlarının korunmasıdır. Bunun sağlanması için de hastanın kendine uygun bir işitme cihazı edinmesi ve düzenli bir şekilde kullanıyor olmasıdır. İşitme cihazlarının alımı aşamasında bireylerin itinalı bir şekilde seçim yapması önemlidir. Bu sebeple alacakları cihazları deneyerek karar vermeleri gerekir.
İşitme cihazı merkezlerinde görev yapan odyometrist ve odyologların tercih edilen işitme cihazlarının kullanımı, takılıp çıkarılması ve pil değişimleri hakkında tüm bilgileri hastaya vermektedir. Hastalarında da verilen bilgiler doğrultusunda cihazlarını kullanmaları, periyodik kontroller için işitme merkezleri tarafından verilen randevularını aksatmamaları gereklidir. Alacağınız işitme cihazının kalitesinin yanında, işitme merkezinin hizmet kalitesi de oldukça önemlidir.